Следвайте Гласове в Нов шанс за довършването на магистрала “Струма през

...
Следвайте Гласове в Нов шанс за довършването на магистрала “Струма през
Коментари Харесай

Пада зелената блокада на „Струма“. Екипът на Сандов надписвал броя на смокове, костенурки и мечки, за да спре проекта

Следвайте " Гласове " в 
Нов късмет за довършването на автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле даде през вчерашния ден Националният съвет по биологично многообразие към Министерство на околната среда и водите.

На свое съвещание съветът одобри общи, предпочитани, характерни и подробни природозащитни цели за предпазена зона “Кресна - Илинденци ” и предпазена зона “Кресна ”, каквито бяха и условията на Европейската комисия. Именно неналичието на признати сходни природозащитни цели употребява като причина да спре краткотрайно действието на ОВОС-а за определения източен вид на автомагистрала “Струма ” в последния ден на кабинета “Петков ” някогашният екоминистър Борислав Сандов, като следващ опит на “зелените ” да спрат осъществяването на инфраструктурния план.
Избраният “източен вид ” за прекосяване през Кресненското дефиле планува придвижването в посока Кулата на автомагистрала “Струма ” да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира, а придвижването към София да е в източна посока от дефилето.
След приемане на природозащитните цели се отпушва довършването на плана, защото актуалният Оценка на въздействието върху околната среда остава годен до май 2023 година, обясниха за “Труд ” специалисти от пътно-строителния бранш. Следващата стъпка е да се направи разбор дали утвърденият вид за дотъкмяване на автомагистрала “Струма ” дава отговор на признатите от Националния съвет по биоразнообразие цели. Те бяха изменени от служебния кабинет, откакто някогашният зам.-министър Тома Белев им завеща отчет с искане за спомагателни ограничения, основани обаче на манипулирани данни.

Така действително има опция до май 2023 година, след правене на разбора и при положение, че той демонстрира, че готовият Оценка на въздействието върху околната среда дава отговор на признатите природозащитни цели за Кресна, да бъдат подписани и договорите с определените двама реализатори. Ако автомагистрала “Струма ” не бъде напълно приключена до края на този програмен интервал на европомощта - 2027 година, страната ни рискува освен да изгуби финансирането за този финален сектор от автомагистралата, само че и да върне получените досега европейски средства за създаване на останалите прави. Или общо близо 1,6 милиарда евро.
Новото трасе в посока от Кулата към София е разграничено на две прави. За реализатор на правата с дължина от 13,2 км е определено обединяването “АПП ЛOT 3.2.1 ”, в което вземат участие фирмите “Грома Холд ” ЕООД, „ Европейски пътища ” АД, “Bодно строителство - Благоевград ” АД, “Пътпроект EOOД и “Вахостав-CK ”. Търгът за втората права от новото трасе през Кресненското дефиле с дължина от 10,4 км завоюва ДЗЗД “AM Струма - 3.2.2. ”. В него вземат участие “ГБC-Инфpacтpyктypнo cтpoитeлcтвo ” AД, “EПOC-Eмпpeзa Пopтyгeзa дe Oбpac Cyбтepaнeac ” AД и “Глaвбoлгapcтpoй Интepнeшънъл ” AД. Сроковете за довеждане докрай на всяка от правите са малко над 4 години или 1556 дни, а цените, с които те завоюваха през 2019 година и 2020 година, са надлежно близо 500 млн. лева и 475,2 млн. лева
Според специалисти преимущество на определеното трасе, което разделя трафика през дефилето в двете направления, е точно еднопосочното придвижване на транспортни средства, което значително ще понижи трафика в дефилето и риска от произшествия.
Освен това този вид дава опция за забележителна еластичност при употребата на сектора, каквато сега липсва. В случай на произшествия, повреди, естествени бедствия или други събития, засягащи едното платно, придвижването ще може да бъде незабавно пренасочено по другото. Това ще разреши бърза и безвредна реакция на институциите, както и ще понижи усложненията и забавянията на трафика през това време. Освен това определеният вид, съгласно направените разбори, е и най-икономически преференциален и щадящ околната среда.
Екипът на Сандов променял данни, с цел да спре проекта 
Лъгали за местообитанието на предпазени типове
Надували са броя на смокове, костенурки и мечки 
 

Еколози подменяли данни за броя и местообитанието на предпазени типове, с цел да спрат строителството на автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле.
За да спре плана за създаване на автомагистрала “Струма ” екоминистерството по времето на ръководството на някогашния министър от кабинета “Петков ” Борислав Сандов и заместника му Тома Белев е променяло данни за популацията и местообитанието на предпазените типове. Това излиза наяве от писмо, написано през август от ръководителя на УС на Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ) Иво Иванов в коментар на препоръчаните тогава природозащитни цели за регион Кресна, които впоследстивие са редактирани съгласно действителните данни и условията на Европейската комисия от служебния кабинет.
Министерство на околната среда и водите е манипулирало данни, предоставени от външни консултанти, с цел да разшири обсега на зелените зони и да планува повече ограничения за запазване на предпазени скотски типове в места, които са едва пригодни или непригодни за живота им. Като с тези си дейности ековедомството е рискувало страната ни да връща на Брюксел 1,6 милиарда евро, които щяха да се изплащат от всички български жители.
В писмото си от август АПИ изяснява в детайли слабостите на направените отчети от “зелените ” специалисти в министерството. Най-съществените забележки в писмото са точно за заличаване на данни, събрани от наетите външни консултанти ( “Дикон Груп ” ЕООД), ненапълно потребление на налични данни от Министерство на околната среда и водите и даже “необясними промени на параметри и целеви стойности по отношение на изначално заложените от специалистите, работили за “Дикон Груп ” ЕООД (в някои случаи повече от 50% или 100% от първичните стойности) ”. Като образци за смяна на изходните данни, въз основа на които е направен отчетът от АПИ показват данните за местообитанията на ивичестия смок, леопардовия смок, широкоопашатата костенурка, шипобедрената костенурка и на кафявата мечка.
От АПИ показват и че са отстранени “ключови елементи от първични отчети, направени от учените, работили по четвърто равнище на Природозащитните цели. Цели секции са просто изтрити без да е планувана логическа обосновка за какво тъкмо тези параграфи са отстранени. Веднага прави усещане, че това са най-вече текстове, съдържащи съответна информация под формата на данни и числа ”. Променяни са параметри по отношение на размера на популацията и на местообитанието на ивичест смок, леопардов смок, шипобедрена костенурка, шипоопашата костенурка, елементарна блатна костенурка, вълк, кафява мечка. Това са точно животните, поради чиито брой (както се оказва доста изменен от действителния от “зелените ” експерти) природозащитниците упорстват да не се строи автомагистрала “Струма ” по източния вид, макар че съгласно наши и непознати специалисти той е най-щадящ за околната среда, може да се извърши най-бързо, най-евтин е и ще избави десетки човешки животи.
Освен това е скрита и информация по отношение на местообитанията на земноводни и влечуги, като “зелените ” са написали, че такива има по цялото продължение на съществуващия път през Кресненското дефиле, а истината е, че тези типове се срещат фрагментарно край пътя и елементарно могат да бъдат планувани уреди за секване на трасето.
“Преформулираните пасажи изцяло трансформират семантичната натовареност на текста и трансформират същността на изводите ”, заключават от АПИ. Или с други думи “зелените ” са боравили с данните както дяволът чете евангелието и са променяли данни, с цел да защитят първичната си концепция и да спрат строителството на автомагистрала “Струма ”.
Позиция на “Природата за хората и районите ”: Предложенията били в интерес на непознати компании, не са употребявани научни данни
 

Редица организации са изразили негативни мнения за свършената работа до момента в който министър на околната среда беше Борислав Сандов.
Становище за свършената работа от бившето управление на екоминистерството по време на кабинета “Петков ” и препоръчаните природозащитни цели в предпазените зони “Кресна - Илинденци ” и “Кресна ” дават от Национална гражданска коалиция “Природата за хората и районите ”. “Буди неразбиране кой, за какво и по каква причина е трансформирал създадените преди 2 години, по методология съгласувана и утвърдена от Европейската комисия, цели. Ние подозираме, че това е направено в интерес на неправителствени организации с финансови ползи, лобиращи за непознати компании ”, гласи формалното мнение на организацията.
Според мнение на Национална гражданска коалиция “Природата за хората ” поправките в природозащитните цели, направени от бившето управление на министерството, “не са учредени на достоверни научни данни ”. “В “работната група ”, която е правила измененията, не са позволени заинтригувани лица от региона, представители на общини и локалните общности ”, показват от организацията. “Има обосновани подозрения, че направените промени са преднамерено ориентирани, с цел да се провали довършването на Автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле. Като част от участниците в процеса са свързани с неправителствени организации, непосредствено лобиращи за тунел ”, показват от “Природата за хората ”. И допълват, че измененията са правени в интервал, в който отпред на Министерство на околната среда и водите е Борислав Сандов, който “ясно показваше позиции, че би трябвало да се построява тунел ”.
Отрицателно мнение за препоръчаните промени по време на бившето управление на екоминистерството дават и от Национална асоциация “Българско Черноморие ”. Всички тези мнения очевидно са взети поради от настоящето управление на министерството.
Проф. Димчо Иванов, Факултет по естествени науки - Шуменски университет, пред “Труд News ”: Вече имаме цели, посредством които да опазим двете предпазени зони
 

Остава първичният вид на отчета за двете предпазени зони “Кресна ” и “Кресна - Илинденци ”, който е създаден от компания и е признат от Министерство на околната среда и водите, тъй като планът е завършил и резултатите са признати като задоволително надеждни. Има дребни допълнения, постъпили вследствие на публичните разисквания.
Всъщност решението на съвета по биоразнообразие значи, че ще има характерни цели, които са присъщи за всяко местообитание, във всяка от двете зони. Става въпрос за цели, които би трябвало да си сложим като страна и да опазим биоразнообразието в двете зони. През идващите месеци към този момент би трябвало да бъдат създадени ограничения, с цел да бъдат реализирани задачите. Това е условие на Европейска комисия.
На съвета натежа мнението на министерството, на представителите на университетите, на Българска академия на науките и считаме, че това, което е свършено, е свършено качествено. Целта на лобито на НПО-та е в действителност да разширят площите, които са пригодни за няколко скотски типа. От 138 скотски типа те имат искания към седем. Казват, че площите за тях са прекомерно занижени и считат да ги разширят с спомагателни, само че мисля, че сътрудниците от Министерство на околната среда и водите добре се аргументираха, като споделиха, че тези площи са такива, които са единствено евентуално подобаващи, а някои са съвсем несъответствуващи. Тоест, в случай че ги включим и тях, значи, че страната се задължава да ги опазва. Ако са едва подобаващи, тогава ние ще влагаме средства в нещо, което не подсигурява, че там ще имаме от тези животни, които се опазват, и парите на процедура няма да бъдат оправдани като разход.
Министерство на околната среда и водите ще разгласява решението ни. Европейска комисия би трябвало да е удовлетворена, тъй като те към този момент са разглеждали отчета в първичния му тип. Техни специалисти са взели участие в това ревизиране и са споделили, че всичко е наред. На процедура поради виждане на други сътрудници се наложи още веднъж да бъдат преразгледани текстовете на отчета.
С смяната няма да загубим евросредства 
Актуализират цени на контракти с пари от Брюксел 
Шишков се срещна с сектора
 

По европейските стратегии има запас, който може да бъде употребен за индексация на дейностите по към този момент започнатите планове. В противоположен случай неизползваните средства по тези стратегии ще бъдат изгубени за страната ни след привършване на програмния интервал. Това изясни районният министър Иван Шишков на среща със строителния отрасъл, чиято цел е да се отпуши процеса по преизчисление на цените по старите строителни контракти, тъй че да се вземе поради повишаването на строителните материали и растежа на инфлацията.
Министър Шишков прикани представителите на строителния отрасъл да проявят интензивност и да стартират работа по разбор и пресмятане на индексацията на осъществените действия по започнатите строителни обекти, с цел да получат допустимо най-бързо пари от европейските стратегии.
 
Източник: " "
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР